ჩიას მარცვლების ისტორია

ჩიას მარცვლების ისტორია

ჩიას მარცვლების სამშობლო სამხრეთ ამერიკაა.

ეს უძველესი მარცვლები, მაღალი კვებითი ღირებულების გამო დიდად ფასობდა უძველეს აცკეტებში.

ჩიას მარცვლების წარმოება დაიკარგა აცკეტებთან ერთად  მე-16 საუკუნეში, როდესაც ესპანელმა  კონკისტადორებმა  დაიპყრეს სამხრეთ ამერიკა.  საბედნიეროდ ბოლო რამოდენიმე წელია კვლავ ხელმეორედ აღმოაჩინეს და დაუბრუნეს ბაზარს ჩიას მარცვლები.

ჩიას მარცვლების დახასიათება

შავი და თეთრი = ხარისხს. კვებითი ღირებულების მიხედვით არ აქვს მნიშვნელობა ჩიას მარცვლების ფერს, მთავარია მარცვალი იყოს მაღალი ხარისხის და მომწიფებული. მოუმწიფებელ მარცვლებს აქვს ყავისფერი ფერი და არ გამოიყენება, რადგან არ ხასიათდება ნუტრიენტების მაღალი შემცველობით.

მარცვლებს აქვს ძალიან მსუბუქი, თხილის საგემოვნო თვისებების მსაგვსი გემო. შეიძლება დაემატოს ნებისმიერ საკვებს, რადგან არ შეუცვლის გემოს.

ჩიას თესლები მდიდარია ანტიოქსიდანტებით, რომლებიც ხელს უშლის დაძველებას. ეს ნიშნავს იმას რომ მას არ სჭირდება შენახვა მაცივარში.

არ არის აუცილებელი მისი დაფქვა, ის ადვილად შეიწოვება ორგანიზმში. ჩიას მარცვლების გარეთა გარსი მნიშვნელოვნად უწყობს ხელს ჩიას მარცვლების შეთვისებას ორგანიზმის მიერ.

ჰიდროფილურია-ჩიას მარცვლები თავის მასაზე 10-ჯერ მეტ სითხეს შეიწოვს.

ჩიას მარცვლების ჯანმრთელობისთვის სასარგებლო თვისესბები:

 

ომეგა 3-ის მაღალი შემცველობა-ჩია მეორე ადგილზეა სელის შემდეგ ომეგა 3-ის შემცველობით.

ბოჭკოვანის მაღალი შემცველობა-ის გამოირჩევა ბოჭკოვანის ყველაზე მაღალი შემცველობით თხილეულში და მარცვლს შორის.

ცილების წყარო-ის ასევე ცილების არაჩვეულებრივი წყაროა და მნიშვნელოვან ადგილს იკავებს კანაფის, მზესუმზირის და გოგრის მარცვლების შემდეგ.

ვიტამინებისა და მინერალების მაღალი შემცველობა-ის განსაკუთრებით მდიდარია კალციუმით და რკინით, მაგნიუმით, სელენით და თუთიით.

ჩიას მარცვლები უზრუნველყოფს ცილების, ბოჭკოვანის და ომეგას მაღალ დონეს.  მხოლოდ 15 გ დღეში უზრუნველყოფს სასარგებლო  ნუტრიენტების დონეს.

 

 

 

როგორ გამოვიყენოთ ჩიას მარცვლები

შეიძლება დაუმატოთ თქვენს ყოველდღიურ საკვებ პროდუქტებს.  ჩიას მარცვლები არის პატარა, სასაიმოვნო საგემოვნო თვისებების და ადვილად შესათვისებელი მარცვლები, ამიტომ იდეალურია სალათზე მისაყრელად, ფაფაში შესარევად, ცხელ კერძებში, სუპებში, მოთუშულ საკვებში,  და ....

კვერცხის შემცვლელი-  ჩიას თესლები მდიდარია ხსნადი ბოჭკოვანით. ეს ბოჭკო წარმოქმნის გელს წყალთან შეხებისას. ეს ნიშნავს რომ ჩიას მარცვლები შეიძლება გამოყენებული იქნას როგორც კვერცხის შემცვლელი ცხობის დროს. 1სუფრის კოვზ ჩიას მარცვლებს + 3 სუფრის კოვზი წყალი  = 1 კვერცხს.

ცხიმის ნაწილობრივი შეცვლა- რეცეპტის შემადგენლობაში შემავალი ცხიმის ნახევარი შეგიძლიათ ჩაანაცვლოთ ჩიას გელით, 1 წილი ჩიას მარცვლები 6 წილი წყალი.  ეს არაჩვეულებრივი მეთოდია რეცეპტში ნაჯერი ცხიმების დონის შესამცირებლად.

გამდიდრებული ფქვილის მიქსი- ცხობისას გამოყენებული ფქვილის კვებითი ღირებულება შეიძლება გაიზარდოს მასში მეოთხედი რაოდენობის ჩიას მარცვლების ჩამატებით.

გლუტენისაგან თავისუფალი ცხობისთვის- ჩიას მარცვლები ბუნებრივად თავისუფალია გლუტენისგან. ჩიას გელის ფორმირებისას ხსნადი ბოჭკოვანი მოქმედებს წებოვანის მსგავსად, უზრუნველყოფს ცომის ელასტურობას და ტექსტურას.

აუცილებლად გაზარდეთ სითხის მიღება- ჩიას მარცვლები მდიდარია ხსნადი ბოჭკოვანით, რომელიც წყალთან ურთიერთობისას შთანთქავს წყალს და ზრდის მოცულობაში, ფორმირდება ჩიას გელი. აქედან გამომდინარე მნიშვნელოვანია სითხის დიდი რაოდენობით მოხმარება, მინიმუმ 8 ჭიქა. მათ შორის როდესაც იმყოფებით ჩიას თესლების დიეტაზე.